Picodon je malý, roztomilý kozí sýr z nepasterovaného mléka o průměru 5 až 7 cm a výšce 1,8 až 2,5 cm. Má bílou nebo žlutou pastu a květnatou kůru a jemnou, pružnou strukturu, která může být někdy křehká. V provensálštině znamená Picaoudou "malý pikantní sýr". Od 14. století se vyrábí metodou předků z plnotučného syrového kozího mléka. Picodon skrývá za svou výraznou, opojnou a někdy pikantní chutí jemné srdce a jemnou chuť lískových oříšků a hub. V závislosti na způsobu zrání nabízí Picodon paletu kontrastních barev a chutí a s minimálním obsahem tuku 45 % prozrazuje velkorysost své rodné země. Existují 2 typy zrání: "klasické" s bílou nebo modrou květovou kůrou a "omývané" s bílou nebo žlutou kůrou a delší dobou zrání. Můžete z něj dělat saláty, dát si k němu černé olivy, klobásku anebo třeba decinku skvělého vína. K našemu Picodonu z Ardeche doporučujeme hutnější bílá vína, jako třeba Chardonnay, nebo Cuvee Adeline - skvělé Ventoux od Chateau Unang
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.