Clairette de Die tradition
Výborné šumivé víno z muškátu
Kategorie: | Víno |
---|---|
Barva: | Bílé |
Cukr: | sladké |
Typ vína: | Šumivé |
Typ vína: | šumivé |
Barva: | Bílé |
Odrůda: | Petit muscat, clairette |
Alkohol: | 8 % |
Ročník: | n/a |
Archivace: | 2 roky |
Objem: | 0,75 litru |
Výborné šumivé s lehkým alkoholovým opojením, svěží muškátové vůně, chuť polosladká muškátová. Jedná se o přírodně šumivé víno, vyrábí se z hroznů Muscat Blanc à Petits Grains (minimálně 75%) a Clairette (maximum 25%). Fermentace probíhá v lahvích, zastavuje se spontánně, když víno dosáhne 7 - 8% alkoholu, při nízkých teplotách (cca 3o). Vyznačuje se broskvovými a medovými, tóny obvykle se pije mladé maximálně po dobu dvou let a podává se chlazené při teplotě 6 ° C až 8 ° C.
Výborné jako aperitiv, k doplnění různých dezertů nebo jen tak pro radost.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Rodinné vinařství v apelacích Clairette de Die a Cremant de Die v obci Saillans u horské řeky Drome, podle které se jmenuje i celý departmán. Založeno roku 1942 a od roku 1997 vedeno velkým sympaťákem Frederickem Raspailem (a jeho milou paní Anouck), který studoval enologickou školu v Champagne, kde následně pracoval i jako enolog ve známém domu Bollinger. Celé vinařství pracuje v režimu bio (právě od roku 1997) a v podstatě určuje trend v celém regionu, kdy kromě Clairette de Die a Cremant de Die dělá i tichá vína a dokonce ledové víno, což je v této oblasti naprostý unikát. Vinařství je velmi malé, celková roční produkce je 16 000 lahví, veškerý sběr hroznů probíhá ručně.