Chateau Unang La Gardy
Top Ventoux od Chateau Unang
Kategorie: | Víno |
---|---|
Apelace: | AOC Ventoux |
Barva: | Červené |
Typ vína: | Tiché |
Typ vína: | Tiché |
Barva: | Červená |
Ročník: | 2015 |
Zrání: | 18 měsíců dubový sud |
Archivace: | 15 let |
Objem: | 0,75 litru |
Excelentní červené víno, předčící mnohá Chateauneuf du Pape, ze tří odrůd a to Grenache Noir, Syrah a Rousanne - ano, toto červené se dělá i z bílých hroznů, které vínu dodávají příjemnou kyselinku. Víno zraje až 18 měsíců v dubových 600 litrových sudech, poté ještě 2 roky v láhvi před uvolněním do prodeje. Grenache je z poloh okolo 350 m nad mořem, ze starých vinic rostoucích na vápencovém podloží. Hrozny se sbírají ručně, dělá se pouze v excelentních ročnících v objemu do 1000 lahví. Ve vůni můžeme cítit, tmavé třešně a čokoládu s dotekem skořice, lékořice a tabáku. V chuti je pak elegantní snoubení tmavé čokolády a tmavého lesního ovoce, víno je možné archivovat až 15 let!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Ikonické vinařství na úpatí provensálského obra hory Mont Ventoux spadající do apelace AOC Ventoux (Vallee du Rhone). Hospodaří na celkem 15 hektarech vinic okolo zámku z 9. století v BIO (organickém) režimu, od roku 2000 je panství ve vlastnictví manželů Kingových, původem ze Skotska. V jejich vínech (produkují 2 bílá, jedno růžové a 4 červená) se snoubí elegance s jistou venkovskou divokostí, pro vína je typická lehká kyselinka, vyšší řady excelentních červených (La Source a La Croix) se hodí i k dlouhodobějšímu archivování (až 15 let). Sběry hroznů na všechny vína probíhají ručně, na celém panství je znát láska k biodiverzitě, mezi vinicemi najdeme i olivovníky, sem tam pasoucí se koně. Ve vyšších polohách je vápencové podloží (pozůstatek mořského dna), v nižších polohách se pěstuje na písčito-jílovitém podloží. Rozhodně stojí za ochutnání! A potom za zamilování se :)