Víno. Nápoj, jehož historie sahá do biblických časů a možná ještě dále. Nejklasičtější dárek pro dospěláky. Nápoj, jenž dokáže rozproudit zábavu, zahání smutek a přivolává vzpomínky. Vína mohou být červená, bílá, růžová a dnes dokonce i oranžová. Tichá, perlivá, silná vína, nebo svěží vína. Je libo české víno, francouzské víno? Jak si vybrat to pravé a správné? V tomto článku se dozvíte pár základních rad, které by Vám mohly pomoct s výběrem tohoto ušlechtilého pití.
Při výběru v obchodech či na e-shopech je asi nejdůležitější říct si, pro koho nebo pro jakou příležitost víno kupuji a vybírám. Je to pro mě, pro kamaráda, pro tchýni, na oslavu nebo na večerní grilování? Každý jsme prostě jiný, někdo rád bubliny, někdo růžové a někdo tiché bílé
Když už tedy víme, že vybíráme víno pro sebe a co s ním chceme dělat (opravdu nejjednodušší a nejzábavnější je ho vypít :)), máme vyhráno, pro sebe se vybírá vždy nejlépe. Většinou se dobře známe a když víme, že jsme na těžší červená vína a vůbec nám nezáleží na počasí, při kterém ho pijeme, určitě nás nezklamou třeba vína od řeky Rhony. Ale co když chceme uspořádat večeři, párty, grilování pro přátele? Pamatujte, že pokud jste hostitel, nejdůležitější jsou Vaše chuťové pohárky. Ale pokud chcete být skvělý hostitel, určitě se vyplatí znát preference Vašich hostů. Takže když víte, že Milan zbožňuje růžové víno za každé situace, dopřejte mu ho, ale pořádně vychlazené. Nikdy netlačte hosty násilím do Vašeho vína, spíš ponoukejte a doporučujte: "Milane, k tomu bůčku a sýru mám perfektní Chardonnay, nechceš ochutnat?" Pokud už Vás zná, určitě rád ochutná.
Výběr vhodného vína k jídlu je ovšem složitá disciplína, chce to zkušenosti a je třeba být opatrný, protože špatně zvolené, byť velmi kvalitní víno, může celou hostinu znehodnotit a co víc, ani Vám to víno se špatně napárovaným jídlem nemusí chutnat. Obecně platí poučka, že k lehkým letním salátům, např. melounu s kousky sušené šunky, jsou nejlepší svěží, růžová vína, která něžně polechtají jazýček a téměř o nich nevíte. K bílým netučným masům, rybám, mořským plodům samozřejmě patří bílé víno nebo bublinky (cremanty, champagne), opět ale spíše jemnější varianty, když si naopak dáte výraznější sýry, dobře upečený bůček, určitě neprohloupíte hutným bílým vínem, nejlépe se zráním v dubovém sudu, například Chardonnay (které jsme už radili Milanovi :)), opět můžete i takové výraznější bublinky. No a k francouzské klasice, foie gras, určitě neprohloupíte s dezertním vínem, klidně tokajským, nebo Sauternes nebo tímto skvělým Clairette de Die . Červené maso (hovězí, zvěřina) a červené víno, pomalu klasika klasik, ale i tady je dobré mít se na pozoru a kombinovat lehké chutě pokrmů a vín, naopak, když si uděláte těžší Daube Provencal, určitě šáhněte po silnějším vínu, klidně i Chateauneuf du Pape. Například k sušeným klobáskám z vepříků se velmi hodí vína postavená na Syrahu, nejlépe se zráním v dubovém sudu. Pokud si vínem k vaší plánované hostině nejste úplně jisti, klidně se obraťte na svého prodejce, ať vám poradí, je to úplně normální a každý dobrý prodejce to udělá rád.
Víno jako dárek. Pokud víno dáváte jen tak, protože nevíte co jiného dát, je vždy dobré vybrat nějaké, které není ani nejlevnější a ani nejdražší. Levným můžete urazit, drahé víno nemusí ocenit. Když se zaměříte na vína se skvělým poměrem ceny a výkonu, většinou nesáhnete vedle a nezruinujete si peněženku. U nás jsou to například vína apelace Cotes du Rhone Villages. Když už ale víte, proč víno dáváte, například znalci, sběrateli, někomu kdo si vínem připomíná zahraniční dovolenou, je dobré si zjistit nejprve pár informací. Takže preferuje červené nebo bílé víno? Má rád francouzské, španělské, italské, z nového světa? Pokud víte, že Váš známý básní o vínech ze Španělska a odrůdě Garnacha, dejte mu španělské víno s Garnache. Ale můžete mu i rozšířit obzory a dát mu třeba francouzské Gigondas postavené na odrůdě Grenache, což je francouzský název pro Garnache. Budete za znalce a prokážete, že se o obdarovaného zajímáte a třeba Vám dá i ochutnat.
Vín je dnes nepřeberné množství, z různých zemích a vyznat se v nich je někdy opravdu těžké. Ve všech případech se řiďte při výběru srdcem (například se Vám líbí etiketa) a rozumem (nebojte si nechat doporučit) a pamatujte, že dobré víno je takové, u kterého máte po spolknutí prvního doušku chuť se napít znovu. Tak mnoho zdaru, ať chutná a pijte s rozumem.