Crémant – aneb kvalitní francouzský sekt není jen o šampaňském
Champagne (pravé šampaňské) je synonymem luxusu, jako kvalitní víno a zároveň francouzský sekt, vyrábí se metodou champagnoise, tzv. dvojím kvašením, přičemž při druhém kvašení po přidání tirážního likéru vznikají v lahvi bublinky, které už (zjednodušeně řečeno) zůstanou v lahvi až do vypití. Málokdo ovšem ví, že úplně stejnou metodou, která se ovšem musí jmenovat methode tradionnelle, vzniká Crémant – tedy často stejně kvalitní šumivé víno z Francie, ovšem z jiných regionů Francie (je jich celkem 8) a často z jiných odrůd. Existuje např. Cremant z Alsaska – Crémant d’Alsace, Cremant z Burgundska - Crémant de Bourgogne, nebo z nejmenší apelace na Cremant, z kraje okolo městečka Die - Crémant de Die. Region okolo městečka Dje krásny, rozpíná se na samé hranici Alp a Provence a protíná jej nádherná, místy divoká řeka Drome a Cremant de Die máme ostatně v nabídce my, a to zde.
Crémant de Die vyrábí pouze 24 producentů, ten náš je samozřejmě nejlepší Cremant😊 Mohou se vinifikovat pouze z odrůdy Clairette (tzv. hlavní odrůda) a Aligoté a Muškát žlutý (tzv. sekundární odrůdy). Ve vůni často můžeme cítit máslové tóny v kombinaci jablíček a hrušek, mívá velmi jemné perlení a krásnou, světle zlatou barvu. Cremant de Die je ideální společník pro všechny typy aperitivů, nejlépe v čisté formě, nebo třeba v nápoji Kir s kaštanovým likérem. Toto víno se skvěle hodí k mušlím, ústřicím, či jiným mořským plodům, pokud zraje v dubových sudech lze je doporučit i k tučnějším masům. Poměr kvality a ceny u ročníkového Cremant de Die je oproti běžným a často předraženým Champagne naprosto luxusní, mnohdy tato vína pravé Champagne předčí. My už víme, že kvalitní francouzský sekt je i Cremant, vy se můžete přesvědčit zde.