Apelace, AOC, Grand Cru a další tajuplné pojmy z vinařství – slovníček pojmů z Francie

Francouzský vinařský slovníček pojmů

AOC - Apellation origin controllee 

  •  v češtině vyjadřováno jako apelace, je to soubor opatření (geografické, výnosové a odrůdové), které určují minimální kvalitu pro dané zemědělské produkty (např. víno). Známý název apelace je např. Cotes du Rhone

AOP – Apellation origin protegee 

  • jiná zkratka v podstatě pro totéž jako je AOC

Apelace

  • soubor opatření (geografické, výnosové a odrůdové), které určují minimální kvalitu pro dané zemědělské produkty (např. víno). Známý název apelace je např. Cotes du Rhone

Barrique

  • dubový sud na zrání vína o velikosti 225 litrů

Blanc

  • francouzsky bílá, takže Cotes du Rhone Blanc znamená Bílé Cotes du Rhone

Blanc de blancs

  • termín používaný zejména v Champagne, jde o bílé víno vyrobené z bílých hroznů

Blanc de noirs

  • termín používaný zejména v Champagne, jde o bílé víno vyrobené z modrých (červených) hroznů

Champagne

  • vinařská oblast ve Francii, kde se produkují šumivá vína, která jsou pojmenována podle oblasti Champagne, tedy champagne může pocházet pouze odtud

Chateau

  • překlad slova je zámek, nicméně takto jsou ve Francii honorovány i významnější usedlosti. A podle této usedlosti jsou často pojmenovány vinařství, které jej obklopují

Chateauneuf du Pape

  • nejvýznamnější a nejlepší apelace na víno v jižní Francii a Provence, pojmenována podle vesnice Chateauneuf du Pape, což je v překladu Nový papežův zámek a odkazuje se na vinice, založené papežem z Avignonu. Je vrcholem (tzv. CRU) jiné apelace a to Cotes du Rhone

Clairette

  • bílá odrůda vína, hojně pěstována v jižní Francii a Provence, dobře se ji daří i na suchých, nepříliš úrodných půdách, dává svěží vína s větším obsahem alkoholu, velmi často se používá v kombinaci s jinými odrůdami, např. Grenache Blanc, může mít lehce hořký dozvuk

Clairette de Die

  • malinká apelace okolo městečka Die na pomezí Provence a Alp, jedná se o přírodně sladké a šumivé, aromatické víno s nizkým obsahem alkoholu (cca 8 %). Je pojmenovaná podle odrůdy Clairette, dnes je ovšem uzákoněno, že největší podíl v tomto vínu má odrůda Muškát žlutý.

Cotes du Rhone

  • jedna z nejznámější vinařských apelací ve Francii, nalézající se okolo řeky Rhony (překlad je Břehy Rhony)

Cremant

  • šumivé víno z Francie, které je vyrobené metodou traditionelle (dřívé champagnoise), to znamená, že se vyrábí úplně stejně jako pravé Champagne, jen v jiných oblastech Francie a z jiných odrůd, tudíž nemůže pocházet např. z Moravy, jak se vám snaží moravští vinaři namluvit. Je to známka kvality, mnohé cremanty se kvalitou pravému šampaňskému. U nás najdete Cremant de Die

CRU

  • takto bývá označován vrchol, či vrcholy vinařských apelací, i když jej třeba nenajdete na eitketě vína. Třeba v širší apelaci Cotes du Rhone je to Chateauneuf du Pape, GIgondas, Beaumes de Venise, Cairanne apod.

Domaine

  • název usedlosti, podle které se jmenuje vinařství, či farma. Např. Domaine des Pasquiers

Drome

  • řeka na pomezí Provence a Alp, levobřehý přítok řeky Rhony

Eleve en fut de chene

  • školeno v dubových sudech, tzn. víno zrálo v dubových sudech (různých velikostí)

Enolog

  • osoba, která se živí dobrými radami k vínu, jak jej pěstovat, co chybí půdě, jak vinifikovat, aby se z hroznů dostalo to nejlepší, jak nechat zrát víno apod.

Galet

  • kámen, podobný oblázku, který se vyskytuje na vinicích nejčastěji v Chateauneuf du Pape

Gigondas

  • druhé nejznámější CRU (vrchol apelace) v Cotes du Rhone

Gite

  • místnost, nebo domeček na pronajmutí

Grenache (noir)

  • jedna z nejvíce pěstovaných odrůd v Provence, používaná na červená a růžová vína, v červených vínech se projevuje chutí a vůní ostružin, černého rybízu a kořeněností, např. pepřem, má střední taniny, které se zráním vína rozplývají a přecházejí v lahodnou ovocnost. Původ má ve španělsku, kde se jmenuje Garnacha, jiný název je třeba Cannonau

IGP

  • zkratka Indication Geographique Protegee – ochranné označení pro vína, zejména geografickou (a ne odrůdovou) přísností, přičemž mnohdy vznikají úžasná vína, když se vinař nechce vázat odrůdovou klasifikací

Macerace

  • když vylisovaný hroznový mošt leží na slupkách od hroznů. Takto získává víno svoji růžovou a v případě delší macerace červenou barvu. Protože pokud oloupete i modrý hrozen, je uvnitř zelený 😊

Magnum

  • láhev vína o objemu 1,5 l, vhodná jako dárek, víno v ní lépe zraje. A taky je to jistý havajský detektiv 😊

Maison

  • obecně dům, používá se stejně jako výraz domaine

Méthode Dioise Ancestrale

  • metoda na výrobu Clairette de Die, pomalé kvašení zralých hroznů při nízkých teplotách, které se zastavuje automatický v lahvi při dosažení alkoholu mezi 7 – 9 procent a umožňuje tak nechat ve vínu zbytkový cukr. Víno je tak sladké, aromatické a moc dobré :)

Methode traditionelle

  •  tradiční metoda výroby šumivého vína, stejný postup jako když se vyrábí šampaňské (pravé Champagne). To znamená dvojité kvašení, při druhé se přidává tirážní likér a z tiché vína se stává lahodné šumivé víno 

Mise en bouteille

  • překlad znamená plněno do lahví, nejčastěji s dovětkem Au Chateau (domaine). To znamená, že vína byla stáčena do lahví na stroji přímo ve vinařství. Téměř žádný vinař tento stroj nevlastní, proto je lepší, když vlastník stroje přijede do vinařství. Přeprava vína za strojem by mohla vínu uškodit a je i logistický náročná, proto se to dělá takto

Mourvedre

  • modrá odrůda vína, pěstovaná po celé Provence, dává velmi plné, barevné vína, nejčastěji v kombinaci s Grenache noir a Syrah. Má pevné taniny, při zrání dosahuje v chuti tónů džemů z tmavého ovoce (švestky, borůvky a pod), můžeme nacházet aroma lanýžů a dokonce animální tóny

 

Rhone

  • český Róna legendární francouzská řeka, která pramení v ženevském jezeře a od Lyonu teče téměř přímo ke středozemnímu moři, kde se vlévá a její delta vytváří nádhernou přírodu, například park Camarque

Rose

  • česky růžové, takže růžové víno

Rouge

  • čti růž, v překladu červené, takže červené víno

Sommelier

  • odborník na víno, který dokáže rozeznávat víno podle aroma chuti, dokáže jej skvěle napárovat s vínem a taky odhalit chyby ve víně.

Syrah

  • odrůda modrých hroznů – barvířská odrůda, tzn. hodné barví, vína postavená na Syrahu mají tmavou, až fialovou barvu. Je vhodnější do ne příliš horkého podnebí, dává skvostná, vybalancovaná vína, původní francouzská odrůda (Savojsko a Ardeche), dává aroma a chuť černého ovoce, malin, ostružin, při zrání v dubových sudech mívá až čokoládovo vanilkových charakter, velmi se hodí k pokrmům postavených na játrech.

Vin de pays

  • základní geografické omezení pro víno, takzvané zemské (stolní ) víno

Vinifikace

  • zkráceně výroba vína, je to celý proces od pěstování hroznů, po sběr, maceraci,  fermentací a zrání

Viognier

  • bílá odrůda vína, původně se pěstovala pouze v severní oblasti COtes du Rhone, nyní je dominantní odrůdo v americe, ve státu Kalifornie. Je velmi aromatická a jemná, odhaluje proměnlivé vůně žlutého ovoce (mango, hruška, broskev, meruňka, kdoule), čerstvých květin (fialka, kosatec, akát), pižma a koření, stejně jako sušeného ovoce (mandle a pražené lískové oříšky), dává suchá, avšak opulentní vína

Výnos

  • znamená kolik hektolitrů vína dosáhne vinař z hektaru. U lepších vín je menší, protože se vybírají jen ty nejlepší hrozny, proto je takové víno i dražší. U Chateauneuf du Pape je standard výnos 20 hektolitrů z hektaru, u Cotes du Rhone i přes 40 hektolitrů z hektaru.

Terroir

  • slovo, které má ohromný vliv na kvalitu vína a je to souhrn mnoha vlivů např. typ půdy, mikroklimatické podmínky, způsob pěstování, odrůda, poloha vinice, typ práce vinaře apod. a velmi ovlivňuje výslednou kvalitu vína.

Pokud si chcete u nás vybrat nějaké dobré francouzské víno, klikněte zde.